Asiantuntija aurinkovoimasta: Kotkan seutu on erinomainen sijoituspaikka

Asiantuntija aurinkovoimasta: Kotkan seutu on erinomainen sijoituspaikka
Karhu Voima
Energia-asiantuntija hymyilee sinisessä paidassa

Moni suomalainen arvioi aurinkosähkön hyödyntämismahdollisuuksia alakanttiin. Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijaopettaja Antti Kosonen kuitenkin tietää, että Etelä-Suomessa auringosta saa yhtä paljon sähköä kuin Pohjois-Saksassa.

Kotkan seudulla lisäetuna on meren läheisyys.
– Se vaikuttaa positiivisesti, sillä vesistöjen läheisyydessä pilvisyys on yleisesti vähäisempää kuin muualla, Kosonen sanoo.

Paneelien hyötysuhteet ovat kehittyneet. Se näkyy muun muassa siinä, että pinta-alaltaan saman kokoisesta paneelista saadaan aikaisempaa enemmän tehoa irti.

– Nykyään tarvitaan keskimäärin vähemmän telineitä ja kaapeleita
kuin aikaisemmin. Hyötysuhteessa kannattaa muistaa sekin, että polttoaine on ilmaista.

Järjestelmien hinnat ovat tulleet viimeisen kymmenen vuoden aikana hurjasti alaspäin. Jatkossa vastaavaa kehitystä tuskin tapahtuu, joten hinnan alentumisen toivossa hankintaa ei kannata siirtää seuraavaan vuoteen.

”Paneelien hyötysuhteet
ovat kehittyneet: pinta-alaltaan saman kokoisesta paneelista saadaan aikaisempaa enemmän tehoa irti.”

 

– On myös hyvä muistaa, että verkkoon myydystä sähköstä saa korvauksen, eikä kannata unohtaa tulevaisuuden tarpeita, esimerkiksi sähköautoja, Kosonen muistuttaa.

Aurinkopaneelien sijoituspaikan tulee olla mahdollisimman aurinkoinen, eikä edessä saa olla varjostuksia, sillä ne pienentävät vuosituotantoa oleellisesti.

– Parhaat paikat ovat kaakon ja lounaan välillä, mutta itä–länsiasennuksetkaan eivät ole poissuljettuja. Aurinkovoimaloiden elinkaari on noin 30 vuotta. Investoinnin takaisinmaksuaika vaihtelee kohteen mukaan.

– Aurinkosähkön tuottaminen on kuitenkin siinä mielessä mieluisa harrastus kotitaloudelle, että se maksaa koko ajan itseään takaisin tuottamalla uusiutuvaa sähköä. Se näkyy pienempänä sähkölaskuna ja hyvityksinä verkkoon myynnistä. Vaikka voimala ei koskaan maksaisikaan itseään takaisin, elinkaaren lopussa sen hinta on kutistunut todella pieneksi.

– Kannattavuutta on mahdollista parantaa käyttämällä itse tuotettua sähköä mahdollisimman paljon, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tuntiopettajana toimiva Antti Kosonen neuvoo.

X