Karhu bloggaa

Karhu bloggaa
Natasha Varis

Osa 3 | Aurinkoenergian tuottajana hyödyt ja vaikutat

Aurinkopaneelikauppa käy nyt kuumana kuin kulunut kesä. Kysyntä on jopa yllättänyt monet toimijat ja tämä on saattanut ilmetä muun muassa asennusaikojen venymisenä. Ne onnekkaat aurinkosähkön pientuottajat, jotka ovat saaneet paneelit katollensa täksi kesäksi, ovat saaneet nauttia runsaasti omasta pientuotannosta. Poikkeuksellisen aurinkoinen kesä on saanut aikaan sen, että moni aurinkovoimala on tuottanut sähköä runsaasti yli oman kulutuksen. Tällaisissa tapauksissa oma ylijäämätuotanto myydään vaivattomasti sähköyhtiölle tuntispot-hintaan tai varastoidaan akkuratkaisua hyödyntäen myöhempää omaa käyttöä varten. Se, kumpi on juuri sinulle sopivampi vaihtoehto, kannattaa arvioida yhdessä asiantuntijan kanssa aurinkopaneelikartoituksen yhteydessä. Hyvä vaihtoehto on myös tarkkailla kulutuksen ja tuotannon suhdetta tietyn ajanjakson aikana, kun aurinkovoimala on saatu käyttöönotettua.

Kun tuotat itse sähköä, saat puhdasta säästöä

Mitä hyötyjä pientuottajana toimimisesta sitten on? Ensimmäinen asia, mitä ihmiset aurinkopaneeleita hankkiessaan usein tavoittelevat, on kulutussähköön liittyvä rahallinen säästö. Itse aurinkopaneeleiden hinnat ovat olleet jo tovin pohjalukemissa, mikä on osaltaan tehnyt sijoituksesta entistä kannattavamman. Miten sijoitus sitten heijastuu itse kiinteistöön ja miten aurinkopaneelit vaikuttavat kiinteistön arvoon? Aurinkopaneelit toimivat niin myyntivalttina kuin kiinteistön arvon nostattajana. Kannattaa siis tarkastella asiaa myös kannattavan sijoituksen näkökulmasta siltä varalta, että päädyt joskus myymään kiinteistösi.

Uusimpien aurinkopaneeleiden tehot ovat kasvaneet ja näin ollen paneelit tuottavat energiaa entistä tehokkaammin, joka taas lisää omavaraisuusastetta. Moni pitääkin omavaraisuutta suuressa arvossa, jota useat meistä harjoittavat muun muassa puutarhaviljelyn muodossa. Oletko koskaan ajatellut, että omavaraisuutta voi harjoittaa myös aurinkosähkön pientuottajana? Asiaa voi pohtia myös usean tekijän näkökulmasta, kuten ekologisen sähköauton lataamista omalla aurinkovoimalalla kerätyllä aurinkosähköllä. Kesän aurinkotuotantoa voi siis hyödyntää monin tavoin ja sähköauton lataaminen tai vaikkapa asunnon jäähdyttäminen on yksi näistä.

 

” … kun tuotat energiaa itse omaan käyttöösi, säästät siltä osin kulutussähkön lisäksi myös siirtomaksuissa sekä sähköverossa.”

 

Itse tuotetun energian osuudesta et ainoastaan säästä kulutussähkössä, vaan lisäksi sähkönsiirron sekä sähköveron osuudesta. Moni ei sitä tiedä, mutta sähkölaskumme koostuu kulutussähköstä, sähkönsiirrosta (verkkopalvelumaksu) sekä sähköverosta, jokaisen osuuden ollessa noin kolmannes. Joten kun tuotat energiaa itse omaan käyttöösi, säästät siltä osin kulutussähkön lisäksi myös siirtomaksuissa sekä sähköverossa. Tämän vuoksi on lähes aina kannattavinta pyrkiä hyödyntämään aurinkotuotanto itse, mutta toki tämän hetken sähkön pörssihinnan korkea hinta vaikuttaa erittäin positiivisesti ylijäämäsähkön tuntispot-hintaan. Energiayhtiön asiantuntija opastaa sinua myös tässä asiassa.

Osa verkkoyhtiöistä on jo ottanut alueellaan käyttöön tunnin sisäisen netotuksen, joka on määrä ottaa käyttöön valtakunnallisella tasolla vuoteen 2023 mennessä. Netotus lisää entisestään aurinkosähköjärjestelmien kannattavuutta, kun kulutuksen ja tuotannon ei enää tarvitse osua samaan hetkeen, vaan niiden netotus toteutetaan yhden tunnin mittaiselta ajalta. Mikäli verkkoalueellasi ei ole vielä otettu käyttöön tunnin sisäistä netotusta, voit tiedustella käyttöönoton arvioitua ajankohtaa oman alueesi verkkoyhtiöltä.

Ympäristötekijät

Toinen vahva ja monelle ensisijainen syy aurinkopaneeleiden hankintaan on ympäristötietoisuus sekä vallitseva ilmastonmuutos. Toisaalta ilmastonmuutoksen myötä myös aurinkoisten päivien määrä tulee todennäköisesti lisääntymään, joka luonnollisesti lisää myös aurinkovoimaloiden tuottaman energian määrää. Tilanne on otollinen ekologisen aurinkosähkön hyödyntämisen sekä ilmastonmuutoksen hidastamisen näkökulmasta. Ilmastonmuutoksen ollessa tänä päivänä tapetilla entistä enemmän, yhä useampi meistä onkin motivoituneempi parantamaan omia toimiaan ympäristön hyväksi. Moni meistä varmasti pohtii, miten omaa toimintaa voisi parantaa entistä enemmän kohti puhtaampaa ja varmempaa tulevaisuutta ja yksi näistä keinoista on oma aurinkovoimala. Toimimalla omien arvojen mukaisesti ympäristömme hyväksi, annat samalla omalla käytökselläsi esimerkkiä muillekin. Toimimalla yhdessä saamme muutoksen aikaan!

 

Alkuinvestoinnin jälkeen pientuottajalla on käytössään aurinkovoimala, jonka käytössä on loputon energianlähde ja näin ollen tuottaa ilmaista energiaa kiinteistön käyttöön vuosikymmeniksi eteenpäin. Hyödyt, joita pientuottaja saa oman aurinkovoimalan myötä, selittävät aurinkopaneeleiden tämän hetken supersuosion. Lisäksi ympäristövaikutuksia ei voi olla korostamatta liikaa. Uusimman ilmastoraportin julkistamisen myötä asioilla on kiire ja aurinkoenergian ollessa tuulivoiman ohella ekologisimpia energiamuotojamme, on melko selvää, että aurinkopaneelit ovat suosionsa arvoinen ratkaisu. Ja on ne kirjoittajan mielestä tyylikkäitäkin!

 

Karhu Voima on mukana näissä ympäristötalkoissa

Karhu Voima toimittaa aurinkopaneelit avaimet käteen -palveluna ja on apunasi alusta loppuun puhtaamman energiantuotannon alkuun saattamisessa. Tutustu Karhu Voiman aurinkopaneelipaketteihin osoitteessa https://karhuvoima.fi/palvelutuotteet/aurinkopaneelit/. Voit myös halutessasi jättää yhteydenottopyynnön osoitteessa https://karhuvoima.fi/aurinkopaneeliratkaisujen-yhteydenottolomake/ ja asiantuntija ottaa sinuun pikaisesti yhteyttä.

Löydät lisää tietoa aurinkosähköstä ja uusiutuvan energian hyödyistä muun muassa osoitteesta https://www.motiva.fi/ratkaisut/uusiutuva_energia/aurinkosahko.

#olkoonaurinkopaneelitkanssasi #karhuvoimaa