Hyvä tietää, kun teet sähkösopimuksen

Hyvä tietää, kun teet sähkösopimuksen
Karhu Voima
Piirretty kuva, jossa mies katsoo Karhu Voiman sähkösopimusta suurennuslasilla

Mistä sähkön hinta muodostuu?
Sähkön hinta koostuu sähköenergian myynnistä, siirrosta ja veroista.

Minkä osan sähkömaksuista voin kilpailuttaa?
Voit kilpailuttaa sähköenergian myyntiosuuden vapaasti eri sähköntoimittajien kesken. Siirtohinnan määrää kotipaikkakuntasi jakeluverkon haltija, eikä sitä voi kilpailuttaa. Myöskään verojen suuruuteen et voi itse vaikuttaa.

Kannattaako sähkön siirto ja sähköenergia ostaa yhdeltä ja samalta yhtiöltä?
Tähän ei ole yleispätevää vastausta. Taloudellista hyötyä siitä ei yleensä ole, mutta se etu kylläkin, että saat asiakaspalvelun yhdeltä yhtiöltä.

Miten laskutus tapahtuu, jos sähkön siirrosta ja sähkön myynnistä vastaa kaksi eri yhtiötä?
Tällöin saat kaksi eri laskua. Toinen sisältää sähkön siirtomaksun veroineen ja toinen sähköenergian kulutukseen perustuvan laskun.

Milloin voin vaihtaa sähköyhtiötä?
Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voit vaihtaa sähköyhtiötä milloin vaan. Määräaikaisen sopimuksen voit vaihtaa, kun sopimusaika päättyy, eli tyypillisesti yhden tai kahden vuoden päästä sopimuksen alkamisesta.

Miten sähköyhtiön vaihto käytännössä tapahtuu?
Sinun tarvitsee vain ilmoittaa uudelle sähkön myyntiyhtiölle, että siirryt sen asiakkaaksi. Ilmoituksen voi kätevimmin tehdä verkossa, mutta se onnistuu myös esimerkiksi sähköpostilla tai puhelimitse. Kirjallinen sopimus ei ole välttämätön.

Miten nopeasti yhtiön vaihto toteutuu?
Käytännössä vaihto toteutuu 14 vuorokauden kuluttua siitä, kun olet tehnyt sähkösopimuksen uuden yhtiön kanssa.

Milloin sähköyhtiön vaihtamista kannattaa vakavasti harkita?
Syitä voi olla monia. Sähköyhtiötä kannattaa vaihtaa esimerkiksi silloin, kun siitä on selkeästi taloudellista hyötyä, kun saat uudelta yhtiöltä parempaa palvelua tai kun haluat varmistua siitä, että sähkön alkuperä on ympäristöystävällistä. Esimerkiksi Karhu Voiman tarjoama sähkö on tuotettu 100-prosenttisesti uusiutuvilla tuotantotavoilla, eli vesi-, aurinko- tai tuulivoimalla.

Kannattaako kodin ja toisella paikkakunnalla sijaitsevan mökin sähkösopimus tehdä saman yhtiön kanssa?
Ainakin siinä mielessä, että silloin saat asiakaspalvelun yhdeltä ja samalta yhtiöltä. Varsinaista taloudellista hyötyä siitä ei ole.

Milloin sähköyhtiön ja -sopimuksen valinnalla on erityisen suuri merkitys?
Tässä kohtaa pätee nyrkkisääntö: Mitä enemmän sähköä kulutat, sitä enemmän euroja voit säästää valitsemalla oikein sähköyhtiön ja sopimusmallin. Kulutusmääriin vaikuttaa se, minkälaisessa kiinteistössä asut: pienessä kerrostaloasunnossa sähköä kuluu paljon vähemmän kuin esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Kiinteistön ja sen lämmitysjärjestelmän lisäksi myös kodinkoneiden ja -laitteiden energiatehokkuus sekä omat arjen käyttötottumukset vaikuttavat sähkönkulutuksen määrään – ja sitä kautta sähkölaskun suuruuteen.

Miksi sähkösopimus kannattaisi tehdä juuri Karhu Voiman kanssa?
Siksi, että Karhu Voima tarjoaa hyviä tuotteita hyvään hintaan hyvällä palvelulla. Karhu Voiman yksi iskulause kuuluukin: Kuluta vähemmän! Se tarkoittaa sitä, että Karhu Voiman asiakkaana säästät aikaa, rahaa ja energiaa.

Miten Karhu Voiman tarjoamat sähkötuotteet eroavat toisistaan?
Karhu Voimalla on tarjolla kuusi eri sopimusmallia, joiden hinnotteluperiaatteet vaihtelevat. Valittavana on niin yhteen energiahintaan perustuva sähkösopimusmalli kuin ajankohtaan perustuvia kahden energianhinnan malleja, joita on useampia erilaisia. Lisäksi on myös markkinahintoihin perustuva tuote sekä kiinteän kuukausimaksun mukaan laskutettava tuote.

Miten osaan valita näistä tuotteista juuri itselleni parhaiten sopivan sopimusvaihtoehdon?
Löydät sivuiltamme sähkösopimuslaskurin. Syötä siihen pyydetyt tiedot, niin se ehdottaa sinulle edullisinta tuotetta. Tarvittaessa voit soittaa asiakaspalveluumme, joka auttaa valinnan tekemisessä.

Entä jos haluan varmistua siitä, että sähkö on tuotettu ympäristöystävällisesti?
Kun ostat sähköä Karhu Voimasta, tiedät, että se on tuotettu vesi-, aurinko- tai tuulivoimalla, eli 100-prosenttisesti uusiutuvilla energiamuodoilla.

X