Aurinkosähkö oli karhulalaisen Naakan perheen valinta

Aurinkosähkö oli karhulalaisen Naakan perheen valinta
Natasha Varis

Aurinkosähkö kuivattaa heinän ja riittää kotitalouteen

Aurinkosähkö oli karhulalaisen Naakan perheen valinta pienen maatilan lisäenergian tuottoon. Huhtikuussa 2020 asennetut aurinkopaneelit tuottavat kesällä ja syksyllä energiaa heinän ja viljan kuivatukseen ja muuna aikana taloustöihin. Paikallinen palvelu herätti luottamuksen sekä tarjouspyyntö- että asennusvaiheessa. 

Naakan perheen päärakennuksen katolla on yhteensä 42 aurinkopaneelia tuottamassa energiaa maatilan tarpeisiin. Pääasiassa energiaa haluttiin tuottaa heinän ja viljan kuivatukseen tarkoitettuun kuivuriin, johon on suunnitteilla laajennus.

– Mietimme tilaa viljelevän poikani Tuomaksen kanssa aurinkopaneelien hankkimista pari vuotta. Tapa tuottaa energiaa on ympäristöystävällinen ja energiaa riittää myös taloustöihin erityisesti niinä vuodenaikoina, kun kuivuri ei ole käytössä, tilalla asuva Eija Naakka kertoo.

Tuomas ja Eija Naakka tutkivat talon seinustalla olevaa aurinkosähkömittaria

Tuomas Naakka seuraa mittarista päivän energiantuotantoa. Aurinkoisella säällä tuotto on luonnollisesti paras, mutta myös auringon heijastuminen pilvistä nostaa tuotannon hyviin lukemiin.

Aurinkosähkö luotettavasti paikallisilta yrityksiltä

Naakat päätyivät valitsemaan Karhu Voima Oy:n aurinkopaneelipaketin, joka sisälsi paikallisen Sähköpalvelu Hämäläisen suorittaman asennuksen. 

– Kysyimme tarjouksia myös muilta firmoilta, mutta paikallinen tarjous oli kilpailukykyinen niin hinnaltaan kuin huoltovarmuudeltaan. Jatkossa paikalinen yritys voi tarjota huoltopalvelut varmasti nopeammin kuin kauempana oleva. Lisäksi arvostimme sitä, että Sähköpalvelu Hämäläinen käyttää tuttuja, luotettavia asentajia, Eija Naakka sanoo.

Normaalisti aurinkopaneelien asennus hoituu noin viikossa. 1930-luvulla rakennetun päärakennuksen katon rakenteet eivät kuitenkaan olleet nykystandardien mittaiset, joten se loi hieman haastetta kiinnikkeiden asennukseen. Työhön kului lopulta kaksi viikkoa, mutta se ei Naakan mukaan haitannut arkielämää vaan ennemminkin lisäsi luottamusta palveluntarjoajaan.

– Asentajat olivat hyvin tarkkoja asennuksessa ja peltikaton läpivientien tiivistämisessä. He halusivat ehdottomasti toimia niin, että jälkikäteen ei tule sanomista. Projekti sujui todella hyvin yhteistyössä.

 

Aurinkosähkön ylimäärän voi myydä paikalliselle energiayhtiölle Karhu Voimalle

Tilan pääasiallinen lämmitystapa on puu ja lämpimän veden tuottamiseen käytetään öljyä. Aurinkosähkö tuo energiantuotantoon ympäristöystävällisen lisän, jonka tuotantoa voi seurata reaaliaikaisesti itse. Mittari näyttää kuinka paljon energiaa aurinkopaneelit tuottavat juuri sillä hetkellä tai esimerkiksi yhden päivän aikana. 

Eija Naakan mukaan on kiinnostavaa seurata, kuinka paljon aurinkopaneelit tuottavat erilaisella säällä kuten täydessä auringossa ja hieman pilvisellä säällä. Maksimituotto on ollut 11–12 kilowattia. Joskus tilan elämä myös rytmittyy energiantuotannon mukaan.

– Olen välillä ajoittanut esimerkiksi pyykinpesua tuottoisille päiville, Eija Naakka naurahtaa.

Aurinkovoimalat tuottavat joskus enemmän energiaa kuin mitä asiakas kuluttaa, tuon ylituotannon voi myydä paikalliselle energiayhtiölle Karhu Voimalle.

 

Pääkuvan kuvateksti:

Päärakennuksen katolle asennettiin 42 aurinkopaneelia. Mahdollisen ylimääräisen energian voi myydä sähköyhtiölle, jos energiaa tulee yli oman tarpeen.

Haluatko lisätietoa aurinkopaneelipaketeistamme? Klikkaa tästä aurinkopaneelit-sivulle >

X