Aurinkopaneeleilla itse tuotettua sähköä

Aurinkopaneeleilla itse tuotettua sähköä
Natasha Varis

Aurinkosähkö antaa lisäenergiaa kotiin ja käyttövoimaa sähköautolle

Kotkalaisen Tommi Pakkalan tavoitteena on tulevaisuudessa tuottaa kaikki sähkö itse. Pakkalan omakotitalon katolle asennettiin 16 aurinkopaneelia syyskuussa 2020 lisäenergian tuottoon. Paikallisuus oli tärkeä tekijä aurinkopaneelien ja asennustyön valinnassa.
Pakkala kilpailutti monia yrityksiä ja huomasi, ettei aurinkopaneelien hinnoissa ole suuria eroja. Pakkala valitsi lopulta Karhu Voiman, koska halusi tukea paikallista yritystä. Aurinkopaneelit asennettiin paikallisten toimijoiden Karhu Voiman ja Sähköpalvelu Hämäläisen kanssa yhteistyössä. Asennuksessa huomioitiin tarkasti katon rakenteet ja asentajat saivat paneelit turvallisesti paikoilleen.

– Asennusprosessi oli sujuva ja siinä meni noin viikko. Kaikki sujui hyvin ja erittäin ammattitaitoisesti, Tommi Pakkala sanoo.

Aurinkopaneeleilla itse tuotettua sähköä

Pakkalan mukaan aurinkopaneelien hinnat ovat nykyään erittäin edullisia, ja huomionarvoista on lisäksi työstä saatava kotitalousvähennys. Pakkala suosittelee aurinkopaneeleita etenkin niille, joilla talon katto on oikeaan suuntaan. Aurinkopaneelit ovat vielä aika harvinaisia Kotkassa, mutta Pakkala uskoo niiden yleistyvän koko ajan.

Aurinkopaneelit ovat olleet noin kaksi kuukautta käytössä Pakkalan talon katolla. Tällä hetkellä talossa on myös maakaasulämmitys, joka saa vielä toistaiseksi pysyä aurinkopaneelien rinnalla. Pakkala toivoo, että ainakin puolet sähköstä voisi tuottaa itse aurinkopaneelien avulla.

– Halusin olla mahdollisimman vähän riippuvainen muista ja tuottaa sähköä itse.

Aurinkopaneelit voivat tuottaa sähköä enemmän kuin asiakas pystyy kuluttamaan. Tällöin ylimääräisen sähkön voi myydä paikalliselle energiayhtiölle Karhu Voimalle, joten sähkön ylituotannosta ei tarvitse huolestua.

– Ylimääräinen sähkö menee myyntiin. Sähköyhtiöt ostavat ylimääräisen sähkön ja maksavat siitä ihan hyvin, Pakkala sanoo.

Auton tankkaus aurinkosähköllä

Pakkala asennutti aurinkopaneelien yhteydessä samalla myös latauspistokkeen sähköautolle. Latauspistokkeita oli valittavana erilaisia, mutta Pakkala luotti ammattilaisten suosituksiin oman latauspistokkeen valinnassaan.

– Samalla sitä hankkii sen latauspistokkeen autolle kuin ne aurinkopaneelitkin. Sähköautot ovat tulevaisuutta. Kaikki toimii tulevaisuudessa sähkön kanssa, Tommin Pakkala sanoo.

Pakkala uskoo, että tulevaisuudessa niin autot kuin mopotkin toimivat sähköllä. Bensiini- ja dieselkäyttöiset autot jäävät hiljalleen sähköllä toimivien ajoneuvojen tieltä. Vielä ei sähköautoa Pakkalan pihassa ole, vaikka sellaista on jo muutaman vuoden ajan harkittu. Vaihtoehtoja on paljon, mutta vielä ei ole lopullista valintaa tehty.

– Keväällä, kun ostan sähköauton, niin tästä saa sitten itse omilla paneeleilla tankattua sen, Tommi Pakkala sanoo.