5 vinkkiä energiansäästöön

5 vinkkiä energiansäästöön
Karhu Voima
Sormi laittaa virran jakorasian kytkimen päälle

Kymenlaakson energianeuvojan Tommi Tuomen

5 vinkkiä energiansäästöön 

1

Vaihda vanhat hehkulamput energiatehokkaisiin led-lamppuihin. Säästät helposti käyttökuluissa jopa 50–80 prosenttia. Valitse oikea lamppu käyttökohteen mukaan osoitteesta www.lampunvalintakone.fi.

2

Sammuta sähkölaitteet pitempien poissaolojen ajaksi ja käytön jälkeen virtapainikkeesta. Jokainen jatkuvassa käytössä oleva watti kasvattaa sähkölaskua vuodessa noin eurolla. Muista, että monet kodinkoneet ja laitteet, radiot, televisiot ja tiekoneet kuluttavat sähköä myös stand by -valmiustilassa – toisinaan jopa enemmän kuin aktiivikäytössä.

3

Kun ostat uusia kodinkoneita tai -laitteita, valitse energiatehokas tuote. Vaikka ostohinta olisi korkeampi, säästöä tulee pienemmästä energiankulutuksesta. Energiamerkintä auttaa valinnassa.

4

Varmista, että kylmälaitteiden lämpötila on säädetty oikein. Jääkaapille riittää +5 °C ja pakastimelle –18 °C. Jokainen yhden asteen muutos vaikuttaa sähkönkulutukseen 5 prosenttia.

5

Säädä käyttöveden lämpötila oikein, hygieniasyistä vähintään 55 °C:een mutta enintään 65 °C:een, ettei lämminvesivaraaja syö turhaan energiaa.

X